Kategooriad

Millist grilli valida?

Millist grilli valida?

Päikselised ilmad meelitavad värskes õhus aega veetma, kevadtööde kõrvalt on mõnus pere ning sõpradega aias või looduses toitu valmistada ning nautida. Kuid millist grilli valida?

Esmalt tuleks välja selgitada enda vajadused, mõelda tasuks järgnevale:

  • Kas soov on valmistada ainult grillliha või ka muid roogi?
  • Kui tihti ja suuri hulkasid toitu on tarvis teha?
  • Kas toidu valmistamine toimub koduaias või on tarvis vahendit transportida suvilasse/loodusesse?
  • Kas tegemist peaks olema kiire toidu valmistamise vahendiga või on soov nautida toidu tegemise keerukat protsessi?
  • Kui kaua peaks vahend vastu pidama? (üks hooaeg või aastaid?)
  • Mis hinnaklassist võiks sobiv toode olla?

Toome välja erinevate enamlevinud grillide plussid ja miinused.


PUUSÖEGRILLID

+ PLUSSID

  • grillitud toidu aromaatsus ja mõnus maitse

- MIINUSED

  • aeganõudev
  • tossurikas tegevus

Lahtised grillid- Jala ja/või ratastega, kuid ilma katteta grillid

+ PLUSSID

  • kerge transportida
  • hea kasutada šašlõki valmistamiseks

- MIINUSED

  • puudub kaitse tuule eest
  • leegi summutamiseks tuleb kasutada abivahendit (nt veepudel)
  • sädemed võivad sattuda lendlema

Kuppelgrillid- (kuplikujulise) kaanega kaetud grill



+ PLUSSID

  • lühike toidu valmimisaeg
  • söekulu väiksem, kui kaaneta variandil
  • liha tuleb mahlasem ja maitsvam ,kui kaaneta grilliga

- MIINUSED

  • odavamad grillid võivad olla lühema kasutusajaga
  • suhteliselt väike mahutavus

Keraamiline ehk kamado grill munaja kujuga keraamiline grill. 

+ PLUSSID

  • väga mitmekülgsed (saab valmistada väga erinevaid toite)
  • stabiilne küpsetamiskeskkond (kaas sulgub väga tihedalt)
  • sütt kulub vähemgi kui teiste grillahjude puhul
  • saab grillida välitingimustes isegi talvel

- MIINUSED

  • suur kaal
  • kõrge hind

BBQ-ahjud

+ PLUSSID

  • korraga on võimalik valmistada suur kogus liha
  • võib kasutada väiksema kvaliteediga liha (pehmeks ja mahlaseks ka odavamad ja vintskemad lihatükid)
  • kuna kuumus pole nii suur ega otsene kui grillimisel, pole ohtu toit hetkega ära rikkuda.

+/- 

  • keerukas protsess (hea väljakutse kokandushuvilisele)
  • võtab palju aega

- MIINUSED

  • kõrge hind
  • suhteliselt suur kaal ja võtab palju ruumi
  • keerulisem tagada ühtlast temperatuuri

GAASIGRILLID 


+ PLUSSID

  • restid lähevad väga kiiresti kuumaks ja grillimisega võib alustada praktiliselt kohe.
  • kuumust saab nuppude abil lihtsalt reguleerida
  • tossuvaba, puhas
  • hea valik, kui tarvis sagedasti grillida

- MIINUSED

  • puusuitsu lõhna puudumine (ei kehti suitsukastiga gaasigrillide kohta)
  • mõnevõrra kallimad kui söegrillid

HÜBRIIDGRILLID- grillid, millega saab küpsetada nii gaasiga, sütega kui isegi puudega.

+ PLUSSID

  • gaasi- ja söegrilli plussid

- MIINUSED

  • kõrge hind
  • suhteliselt suur kaal ja võtab palju ruumi

ELEKTRIGRILLID

+ PLUSSID

  • tossuvaba
  • mugav kasutada, puudub vajadus tegeleda süte, tule ja gaasiga

- MIINUSED

  • vihmase ilma korral tuleks grillida varjus (sobivad pigem sisetingimustesse)
  • tarvis elektrit (keerulisem võtta kaasa loodusesse)
  • puusuitsu lõhna puudumine